Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия се оттегля от договора за ядрен контрол START

В свое изявление президентът Владимир Путин заяви, че Русия преустановява участието си в договора за ядрен контрол „Нов старт“.

Той също така призова руското министерство на отбраната и федералната агенция за атомна енергия „Росатом“ да бъдат готови да възобновят ядрените опити, ако САЩ го направят първи.

Да припомним, че рамката на първото споразумение СТАРТ 1 (абревиатура от английски: STrategic Arms Reduction Treaty) е създадена още в края на управлението на американския президент Роналд Рейгън през 1982 г, а на 31 юли 1991, 5 месеца преди разпадането на Съветския съюз, договорът се подписва от следващия президент Джордж Буш и Михаил Горбачов.

Вторият договор (СТАРТ II) е подписан отново от Джордж Буш от страна на САЩ и Борис Елцин от страна на Руската Федерация на 3 януари 1993.

Подписан от на 26 март 2010 от президентите на Русия и САЩ – Дмитрий Медведев и Барак Обама, новият трети договор за намаляване на стратегическите оръжия СТАРТ, ограничава ядрения арсенал на двете подписали страни, Русия и Съединените щати, до максимум:

  • – 1550 разгърнати бойни глави
  • – 700 разгърнати оръжейни системи „за доставка“
  • – 800 неразгърнати оръжейни системи „за доставка“

Оръжейните системи „за доставка“ включват наземни балистични ракети, изстрелвани от подводници балистични ракети и стратегически бомбардировачи, способни да пренасят ядрено оръжие.

Това беше наложено от възможността всяка страна да инспектира взаимно около 20 стратегически обекта годишно, включително военновъздушни и военноморски бази.

През август 2022 г. Русия спря планираните инспекции на нейните военни обекти от САЩ поради трудностите при пътуването на руските инспектори вследствие на  международните санкции.

Снимка: Уикимедия