Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Беларус наруши въздушното пространство на Полша

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак нареди придвижване на повече войски и оборудване до границата на страната с Беларус, след като беларуски военни хеликоптери нарушиха въздушното пространство на Полша.

Варшава потвърди, че два хеликоптера – транспортен хеликоптер Ми-17 и боен вертолет Ми-24/25, и двата носещи беларуски отличителни знаци, на 1 август са прелетели в полското въздушно пространство близо до Бяловежа.

Хеликоптерите са тренирали близо до границата и са преминали в полското въздушно пространство „на малка височина, което затруднява откриването им от радарните системи“, гласи изявление, публикувано от полското министерство на отбраната.

В репортаж на националната информационна агенция Белта, Беларуското министерство на отбраната нарече обвиненията на Полша „пресилени“. „Обвиненията са отправени от полското военно-политическо ръководство, за да оправдаят струпването на сили и средства близо до беларуската граница“, се допълва в репортажа на агенцията.

Полските сили са в непрекъсната повишена готовност след инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Опасенията за потенциална хибридна война възникнаха, след като Беларус обяви, че ще приеме наемническата група Вагнер в рамките на своите граници след опита на лидера на Вагнер Евгений Пригожин да въстане срещу Москва през юни. Преди конфликта Варшава обвини Минск в координирана атака с използване на мигранти, които Беларус е изпратила до границата, за да преминат в Европейския съюз.

Снимка: Rostec