Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

На 101 години почина „човекът компютър“ Катрин Джонсън

На 101-годишна възраст почина една легенда на американските космически програми – математичката Катрин Джонсън, известна като „човекът компютър“, за живота на която през 2016 беше заснет филма „Скрити числа“ (Hidden Figures), и за която се знае, че Джон Глен, първият американец излязъл в околоземна орбита, преди да се качи в космическия кораб е пожелал лично тя да провери всички изчисления, свързани с полета.

Катрин Джонсън е взела участие в практически всички американски космически програми, започвайки от програмата Мъркюри, продължавайки с легендарната програма Аполо и кацането на Луната, и завършвайки с работа по Космическите совалки.

Кариерата ѝ започва още в далечната 1952, когато предшественикът на днешната NASA – Националният Съвет по Аеронавтика на САЩ – обявява конкурс за математици. Тогава се счита, че е практически невъзможно жена да участва такъв конкурс, а за чернокожа жена пък изглежда напълно изключено. Въпреки това, именно чернокожата, 33-годишната тогава, Катрин Джонсън печели конкурса и е назначена.

Кариерата ѝ на математик обаче започва дори и по-рано, защото нейният математически гений се проявява още в училище. Тя завършва гимназия на 14 години и се дипломира в колеж на 18 години, като в тези времена дори приемането в колеж на чернокожи е било изключителна рядкост. По-късно Катрин Джонсън получава и докторска степен, като така става третият в историята на САЩ цветнокож с докторска степен по математика.

Катрин Джонсън посвещава 33 години от живота си на космическите програми на САЩ и лично участва в планирането и осъществяването на всички полети до Луната. Всъщност лично тя прави и изчисленията за траекторията на Аполо 11 до Луната.

На нейно име е кръстена една от сградите в центъра на NASA в Ленгли, Вирджиния, а през 2015 президентът Барак Обама я награждава с „Президентски медал на Свободата“ – най-високото отличие, с което могат да бъдат удостоени цивилни граждани на САЩ.

Споделете в ...