Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Холандските ВВС спряха от полети първия си F-35 заради нелепа грешка

Нелепа и конфузна ситуация се е получила на официална церемония по приемането на въоръжение на първия изтребител F-35 в Кралските холандски военновъздушни сили, когато един от противопожарните автомобили, който е трябвало да облее самолета с водна струя, вместо с вода го е облял с противопожарна пяна.

Обливането на самолета с водни струи е част стар обичай и често се практикува при официални церемонии за отбелязване на важни събития в авиацията. Точно такова събитие е било и приемането на въоръжение на първия изтребител F-35 в Кралските холандски военновъздушни сили (Koninklijke Luchtmacht).

По време на церемонията във военновъздушната база Леуварден (Leeuwarden) обаче, на която присъствали близо 2000 зрители и официални лица, един от противопожарните автомобили залял участващия в церемонията чисто нов F-35 с противопожарна пяна, вместо с вода. По-късно се оказало, че просто операторът забравил да превключи режима на работа на противопожарната система от пяна към чиста вода.

Наред с конфузната ситуация, при която пилотът е бил принуден да спре на място, защото престанал да вижда накъде се движи, самолетът е трябвало да бъде спрян от полети за най-малко две седмици още в първия си ден на въоръжение.

Оказало се, че противопожарната пяна съдържа химикали със силно корозивен ефект, а пяната, освен че е влязла в контакт с целия фюзелаж на самолета и е била поета от специалното антирадарно покритие, е била всмукана и в двигателя.

От Кралските холандски военновъздушни сили веднага са изпратили запитване към производителя Локхийд Мартин и се очаква специалист от фирмата скоро да пристигне на място за да установи щетите.

Засегнатият F-35 е първият от поръчаните от Холандия 46 такива изтребители, предназначени да заменят поостарелите вече F-16AM блок 20.