Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Кацането на Луната на американския спускаем апарат се отменя

Astrobotic Technology, компанията, която разработи първия лунен спускаем апарат, изстрелян от Съединените щати от пет десетилетия насам, заяви, че се отказва от опита да постави своя космически кораб Peregrine на Луната по-малко от 24 часа след изстрелването.

Космическият кораб е претърпял „критична“ загуба от изтичане на гориво, допълниха от компанията.

Само часове след изстрелването на ракетата от Флорида към Луната рано сутринта в понеделник, Astrobotic обяви, че мисията е застрашена. Лунният спускаем апарат, наречен Peregrine (Сокол скитник), не успя да се ориентира правилно в позиция към слънцето, което попречи на космическия кораб да зареди батериите си.

Проблемът с батериите по-късно беше разрешен, но Astrobotic не успяха да коригират другият проблем със задвижващата система на спускаемия модул Peregrine.

В изявление късно вечерта в понеделник компанията каза, че изтичането на гориво е причина двигателите на системата за контрол на ориентацията на спускаемия апарат Peregrine да излязат от строя. Astrobotic добави, че тези двигатели вероятно ще могат да работят най-много още 40 часа.

Това означава, че потенциалното кацане на Луната, което беше насрочено за 23 февруари, вече е изключено.

Astrobotic Technology, сподели първото изображение на спускаемия модул в космоса на 8 януари 2024 г. Изображението е заснето от камера, монтирана на върха на модула за полезен товар (снимката най-горе в страницата).

Изкривеният материал е „първата визуална следа, която съвпада с нашите телеметрични данни, сочещи аномалия в задвижващата система“, каза компанията в публикация на платформата X.

Източник: CNN
Снимка: Astrobotic Technology