Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Катастрофата с индонезийския Боинг – „страничен ефект“ от Ковид-19?


В процеса на разследването на причините за катастрофата на индонезийския Boeing 737-500, който на 9 януари т.г. се разби в Яванско море след само четириминутен полет, беше установено че поради намалените полети вследствие на пандемията от Ковид-19, преди катастрофата машината е стояла „на склад“, неизползвана в продължение на девет месеца.

Машината на Сривиджая Еър с регистрация PK-CLC е била спряна от полети през март 2020. След близо деветмесечен престой, през декември 2020 самолетът е бил подложен на преглед и след изпитателен полет на 18 декември, летателната му годност е била възстановена.

Два дни по-късно, на 20 декември 2020, машината е изпълнила и успешен, този път вече комерсиален полет, от Джакарта до летище Супадио, на 17 км. от град Понтианак, тоест по същия маршрут на злополучния полет от 9 януари. Тогава всичко протекло без проблем.

Отдавна много източници сочат, че дългият престой на летателните апарати на земята може да доведе до непредвидими последици, и макар засега да няма неопровержими доказателства, че катастрофата е вследствие на дългото бездействие на машината, тази хипотеза вече сериозно се анализира от разследващите.

Междувременно, двете „черни кутии“ на катастрофиралата машина бяха локализирани чрез техните радио маяци, и едната от тях – рекордерът на полетните данни (Flight Data Recorder – FDR) – беше изваден от останките на 24 метра дълбочина. Предстои и изваждането на втората „черна кутия“ – рекордерът със записите на разговорите в пилотската кабина (Cockpit Voice Recorder – CVR).

Очаква се анализът на данните от двете „черни кутии“ да хвърли светлина върху причините за катастрофата, които засега остават неизвестни.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Индонезийски Боинг 737-500 катастрофира днес. На борда е имало 62 души.

Близо 400-местен Airbus летя само с един пасажер

Авиационните паркинги и „морги“ се готвят за голямото завръщане през 2021

Затвори