Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Единственият останал не-руски оператор на Сухой Суперджет продава самолетите си

Последният останал не-руски оператор на самолета Сухой Суперджет 100 (SSJ100), мексиканската компания Interjet, продава всичките си 22 машини от този тип, съобщи на 23 август руският бизнес ежедневник „Ведомости“.

В съобщението не се цитират причините, поради които мексиканската компания е решила да се отърве от тези самолети, но появилите се преди това публикации по темата хвърлят известна светлина.

Така например мексиканците от Interjet неколкократно се оплакваха от лошата поддръжка от страна на Сухой и липсата на резервни части за самолетите, което принуждавало компанията да „канибализира“ части от флотата си Суперджети. Под „канибализиране“ се разбира взимане на дадена част от един самолет за ползването й в друг, с цел поне един от двата самолета да може да лети.

Неслучайно се оказва, че в момента на взимане на това решение, от всичките 22 броя Сухой Суперджет на компанията, само 6 били способни да летят, макар че средната възраст на всички машини била не повече от 5,5 години.

Interjet направи поръчката за своите 22 машини Superjet 100 през 2010 г, като основният мотив за това решение беше по-ниската им цена.

Още със започване на експлоатацията обаче, започнали и проблемите с поддръжката и доставката на резервни части.

В крайна сметка се оказало, че в резултат на спрени от полети заради липса на резервни части машини, експлоатацията на този самолет излизала по-скъпа от ползването на иначе по-скъпите самолети от същия клас на други производители като Bombardier или Embraer.

Споделете в ...