Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Новото летище на Истанбул започва да създава проблеми

Един от най-амбициозните проекти на турския президент Ердоган – новото летище на Истанбул – е на път да покаже съществени недостатъци.

Макар стартирането му да премина сравнително безпроблемно, сянка върху проекта беше хвърелна още преди откриването на супер летището. Тогава множество информационни агенции разпространиха информацията, че за краткия период на строежа (само от 2015 до 2019) в строителните работи на летището са загубили живота си 27 работника.

Инфраструктурата беше официално отворена за полети на 6 април 2019, с нескрити амбиции да се превърне в най-голямото летище на света. Няколкото месеца работа оттогава обаче по-скоро показаха неговите недостатъци, отколкото преимуществата му.

Оказа се, че избраната местност в района на Арнауткьой, на около 40 км. северозападно от Истанбул, далеч не е най-доброто място за летище с такива мащаби, поради поне три сериозни причини.

Първо – в района се събират ята прелетни птици, преди да поемат своя път на юг. Този проблем се очертава да става все по-остър именно през този и началото идния месец, а ята от стотици и хиляди щъркели вече започват да създават проблеми на излитащите и кацащите самолети. Освен за пилотите, този факт очевидно представлява сериозен проблем и за природозащитниците.

Второ – предстоящият есенно-зимен сезон се очертава да влоши ситуацията и по друга причина. Районът отдавна е известен с честите мъгли, които през идните месеци вероятно ще стават само по-чести и по-гъсти. Дори още през миналата седмица от типично летния месец август, поради гъста мъгла на новото летище, десетки полети бяха пренасочени за кацане на запасното летище в Чорлу.

И трето – оказа се освен това, че посоките, в които са построени пистите за излитане и кацане очевидно не са съобразени с преобладаващите ветрове в района, защото през по-голямата част от времето на пистите духат странични ветрове, което винаги е проблем за пилотите.

Само за четирите месеца работа на летището досега, горните проблеми са станали причина над 180 кацащи самолета да преминат на втори кръг (да прекратят кацането си и да направят втори заход), което се счита за лош атестат за всяко едно летище.