Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Двоен успех за SpaceX, в рамките само на един ден

Само в рамките на вчерашния ден (27 август 2019), компанията на Илон Мъск успя да постави два нови жалона не само в своята история, но и изобщо в историята на космическите полети.

Първо, късно снощи, в 23:20 ч. българско време, във водите на Тихия океан се приводни космическият кораб Dragon, след поредния си, трети полет до Международната космическа станция, откъдето върна на земята полезен товар с тегло над един тон.

Както написахме по-горе, това беше третия полет на кораба Dragon, с което той се превърна в първия космически кораб за многократно използване, след епохата на „Совалките“, който изпълнява цели три поредни успешни мисии до МКС.

По-рано същият ден (в около 01:00 ч. българско време) SpaceX направиха и успешен тестов полет на височина 150 метра на космическия кораб Starhopper, който Илон Мъск галено нарича „Водната кула“.

Да напомним, че Starhopper е космически кораб, наподобяващ нещо средно между водонапорна кула и гигантски робот R2-D2 от Междузвездни войни, с който обаче СпейсЕкс планират да извършат първите полети не само до Луната, но и до Марс.

В края на юли прототипът излетя на скромната височина от само 20 метра, а вчера направи вече напълно контролиран безпилотен полет на височина от 150 метра над терена, и се приземи също така плавно и контролирано на площадката за кацане, отстояща на няколкостотин метра от стартовата.

Първият орбитален полет на концепцията Starship (или BFR – Big Falcon Rocket – част от която е Starhopper) е предвиден за идната 2020-та година, а след това се планира този кораб да смени използваните в момента ракети носители от серията „Falcon“, както за рутинно извеждане на спътници в околоземна орбита, така и за продължителни мисии до Луната и Марс.

По-долу можете да гледате видео от двата събития.