Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Вчера две дами излязоха от МКС в открития Космос

Вчера (20 януари 2020) две дами от екипажа на Международната космическа станция (МКС) – бордните инженери Джесика Мейр и Кристина Кох – излязоха в открития Космос за да демонтират последните останали на МКС Никел-водородни батерии и да ги заменят с нови и много по-ефективни Литиево-йонни батерии.

Мисията на двете космически дами в открития Космос е продължила близо седем часа (точно 6 часа и 58 минути). Това е третото излизане в открития Космос за Джесика Мейр и шестото за Кристина Кох.

Демонтираните Никел-водородни батерии са били прибрани в МКС и ще бъдат върнати на Земята със следващия японски товарен космически кораб, който ще бъде изстрелян и ще се скачи със Станцията по-късно тази година.

Това е второ излизане на членове от екипажа на МКС в открития Космос за тази година, като в цялата история на Станцията са били изпълнени 226 излизания на астронавти извън станцията, а членове от различни екипажи досега са изпълнявали мисии извън Космическата лаборатория в продължение на цели 59 дни, 6 часа и 10 минути.

Следващото излизане на астронавти извън МКС е планирано за 25 януари, когато астронавтът от NASA Ендрю Моргън и командирът на полета Лука Пармитано отново ще облекат скафандрите и ще излязат от Станцията за да довършат монтажа новите охлаждащи системи на Алфа магнитния спектрометър.