Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Водородът уверено навлиза в „електрическата авиация“

Конкуренцията за това коя технология ще спечели и първа ще навлезе масово в електрическото задвижване на летателни апарати очевидно се изостря. Макар опитите за усъвършенстване и олекотяване на батериите да продължават, все по-сериозна инерция набират проектите, които използват водорода като преносител на енергия.

Базираната в Холистър, Калифорния, компания ZeroAvia вече изпълнява полетни тестове на изцяло задвижван от електродвигател шестместен самолет Piper Malibu (на снимката) с излетно тегло над 2 тона.

Макар засега тестовият Piper временно да се задвижва от батерии за да се проверят летателните характеристики на самолета и електродвигателя, на следващият етап и в окончателния вариант, батериите ще бъдат заместени от водородни клетки и резервоари за течен водород.

Освен нулевите вредни емисии, според твърдения на фирмата, общите експлоатационни разходи на този самолет ще бъдат приблизително два пъти по-ниски от задвижван с конвенционални горива самолет със същите размери и характеристики.

Следващата стъпка на компанията ще бъде доработването на от 10 до 20 местни съществуващи самолети, които ще бъдат оборудвани с електродвигатели и захранвани от водородни клетки, които ще могат да извършват полети с едно зареждане от поне 500 мили.

Всъщност технологията, която използват инженерите от ZeroAvia не само не е нова, но вече съществува в реално производство.

Това е известната вече технология, която Тойота използва в техния задвижван с водород модел Toyota Mirai, а балоните за течния водород ще бъдат монтирани над крилото на самолета, както се вижда на снимката по-долу.

Според изпълнителния директор на компанията Валери Мифтакòв (както се вижда и от видеото – повечето от хората в тази компания са с руски произход), козовете, които ще бъдат в основата на успеха на новата концепция, са два: първо – почти половината от пътническите полети по света са под 500 мили (800 км.), и второ – вече в много страни, като Норвегия например, съществуват планове за преминаване на транспорта към нулеви вредни емисии до 2040, и тези страни с времето ще стават все повече.

Споделете в ...