Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

ZeroAvia завършиха тестовете на двигател с водородно задвижване

ZeroAvia, разработчик на системи за задвижване на самолети с нулеви емисии, заяви, че е завършила първоначалната серия от 10 тестови полета на самолет Dornier 228, оборудван с водородно-електрически двигател – прототипът на компанията ZA600.

Поредицата от тестове, проведени на летище Котсуълд (Cotswold) в Обединеното кралство, включваше предимно тестове в крейсерски режими. Наскоро завършените полети също поставят началото на по-дълги полети през страната, които ще бъдат част от следващия етап на тестване, заявиха от ZeroAvia.

След извършването на първия полет на тестовия самолет Dornier през януари, със ZA600, монтиран на едното полукрило, и конвенционален двигател на другото, компанията тества мяшината в редица режими, включително висока надморска височина, висока скорост и голяма продължителност на полета.

Тестовият самолет е летял на височина от 5000 фута (1500 метра), извършил е тест за издръжливост от 23 минути и е работил в диапазон от температури от малко над нулата до почти 30 градуса по Целзий.

„От решаващо значение е, че по време на всички фази на тестване, генерирането на енергия от горивните клетки и електрическата задвижваща система, които са основните компоненти на новия двигател с нулеви емисии, се представиха на или над очакванията“, казаха от компанията.

„Водородно-електрическият двигател съответства на мощността на конвенционалния двигател с изкопаеми горива на противоположното полукрило, като при определени тестове пилотите са могли да летят с тяга, генерирана единствено от експерименталната чиста система за задвижване.“