Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Virgin Galactic представиха пътническия салон на SpaceShipTwo

Разбира се, „пътнически салон“ е силно казано, защото кабината на суботриталния космически кораб SpaceShipTwo предлага само шест места за първите комерсиални космически туристи, но събитието безусловно бележи жалон в историята на космическите полети.

На 28 юли 2020 Virgin Galactic представиха всички подробности от интериора на SpaceShipTwo. Дизайнът, както виждаме от видеата и илюстрациите, е минималистичен, но със сигурност добре премислен. Така или иначе, тази кабина трябва да предоставя на пътниците преди всички комфорт и безопасност. Забавленията за пътниците със сигурност ще бъдат предложени от това, което ще видят през илюминаторите, и това което ще усетят с телата си.

Кабината на SpaceShipTwo с диаметър 2,3 метра, всъщност представлява едно общо пространство, в което пилотите просто седят най-отпред, но не са отделени от пътниците.

За всеки пасажер са предвидени по два индивидуални илюминатора – един отстрани и един отгоре, през които туристите ще могат да се наслаждават на тъмнината от Дълбокия космос и извивката на Земята. Всъщност обаче, през няколкото минути на безтегловност, всеки от тях ще може да откопчае пет-точковия си колан, да се порее свободно из кабината, и да види изгледите от илюминаторите и на другите пътници.

Всяка от шестте специално разработени седалки е прикачена към корпуса на кораба посредством едноточков въртящ се механизъм, който позволява креслото автоматично да се завърта под подходящия ъгъл спрямо траекторията на совалката, така че да осигури максимален комфорт и сигурност.

Всеки от компонентите на креслата се настройва индивидуално към тялото на всеки един пасажер, така че да може плътно да обхване и стабилизира както тяло на 45-килограмова девойка, така и това на 150-килограмов здравеняк. Това, разбира се, е особено важно в началните фази от полета, когато ускорението и вибрациите са сериозни.

Всъщност обаче единственото, което очевидно отличава този салон от салона на малък, луксозен пътнически самолет, е редицата от „релси“ и дръжки, опасващи цялата кабина. Те, естествено, ще позволяват на космическите туристи да се придържат и придвижват из кабината през фазите на безтегловност.

Разбира се, помислено е и за спомените! Всяко пътническо място е оборудвано с по две индивидуални камери, които записват реакциите на космическия турист, други камери записват общи изгледи от салона, а в задната част на кабината се намира огромно сферично огледало, в което освен че туристите ще виждат себе си, ще могат и сами да си правят космически селфита. Какво да се прави? Така е в туристическия бизнес … 🙂

След окончателното сертифициране на SpaceShipTwo, Virgin Galactic планират първите „реални туристи“ да бъдат служители на фирмата, които ще дадат ценна обратна връзка и ще позволят „фината настройка“ на всеки елемент от космическото преживяване.https://www.youtube.com/watch?v=FcPTAlB-SgU


Споделете в ...