Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Астронавтите на NASA и SpaceX довечера се завръщат на Земята. Какво трябва да знаем?

През изминалата нощ, в 02:35 българско време, първият след „ерата на Совалките“ изцяло американски пилотиран космически кораб „Crew Dragon“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли се отдели от МКС и пое обратния път към дома.

Полетът на Бенкен и Хърли започна на 30 май 2020, когато за пръв път след спирането на полетите на американските космически совалки през 2011, изцяло американският пилотиран космически кораб Falcon 9, с капсулата Crew Dragon на борда, излетя от легендарната ракетна площадка 39A на космическия комплекс Кенеди във Флорида. Часове по-късно, на 31 май, Crew Dragon с двамата астронавти на борда успешно се скачи с Международната Космическа Станция.

Този ден, 30 май 2020, се превърна в исторически за космическите полети не само защото „върна американците в Космоса“ след деветгодишно прекъсване, но и защото това беше първият в историята пилотиран космически полет, извършен от изцяло частна компания, каквато е SpaceX.

Естествено, част от този исторически момент ще бъде и завръщането на екипажа на Земята, което ще стане по-късно днес.

След отделянето от МКС, което вече стана през изминалата нощ в 02:35 българско време, полетът на „Crew Dragon“ до приводняването в Океана до бреговете на Флорида ще отнеме между 6 и 30 часа.

Набелязани са седем района, в които потенциално може да се приводни капсулата, като в кой район точно ще стане приводняването зависи от конкретната траектория на навлизане в атмосферата, която пък зависи от множество фактори, включително и метеорологичните условия. Тези райони са край бреговете на Пенсакола, Тампа, Талахаси, Панама сити, Кейп Канаверал, Дейтона и Джаксънвил – всичките в Щата Флорида.

Във всичките тези седем области вече има екипи с плавателни съдове и хеликоптери, които са готови да посрещнат „Crew Dragon“.

Ето най-важните етапи, през които ще премине този полет:

Самото отделяне от МКС се осъществи чрез кратко ръчно запускане на ракетните двигатели на капсулата, веднага щом бяха освободени заключващите механизми. Това отдели капсулата от станцията и тя пое своя свободен полет. От този момент управлението на капсулата беше поето от автоматиката. Последваха четири нови включвания на двигателите в автоматичен режим, които плавно отдалечиха капсулата от Космическата станция.

При отделянето си, капсулата е с маса малко над 13 тона, но на този етап тя все още носи със себе си и товарния отсек, който по-късно ще бъде отделен от нея и ще изгори в атмосферата.

Около шест часа след отделянето, поредица от прецизни включвания на двигателите ще насочат капсулата в желаната орбита, от която с нова поредица от спирачни запуски на двигателите, ще бъде изпълнено и същинското излизане от орбита (deorbiting). Преди този етап ще бъде освободен товарният отсек, който в свободно падане ще изгори в атмосферата, а масата на пилотираната капсула ще бъде свалена до около 10 тона.

След като капсулата бъде стабилизирана в желаната орбита, в строго определен и изчислен от автоматиката момент ще бъде стартирано спирачното включване на двигателите (deorbit burn), което ще намали скоростта на Crew Dragon под минималната, нужна за оставане в орбита. Така, капсулата ще започне контролирано, но по същество свободно падане към земната повърхност.

Както знаем и от други подобни полети, навлизането на капсулата в плътните слоеве на земната атмосфера ще стане при първоначална скорост около 28 000 км./ч, а от триенето с атмосферата повърхността на капсулата ще се нагрее до близо 2000 градуса Целзий. По тази причина, слоят нагорещени газове около капсулата за около шест минути ще прекрати радиокомуникациите на екипажа със Земята (re-entry blackout).

На около 6000 метра над земната повърхност ще се отвори първият от двата комплекта парашути, с които разполага Crew Dragon – така наречените стабилизиращи парашути (drogue chutes). Това са два сравнително малки парашута, чиято цел е единствено още повече да забави скоростта на падането до около „само“ 200 км./ч.

Окончателното забавяне до приемливи за приводняването скорости обаче ще се извърши от четирите основни парашута на капсулата, които ще се отворят на височина около 2000 метра над водната повърхност.

Всичко това се очаква да се случи тази вечер в около около 21:40 българско време, което можете да проследите в реално време във видеото на под статията.

Да пожелаем на астронавтите успешно завръщане у дома!