Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Turkish Airlines направи рекордна поръчка за Airbus

Turkish Airlines поръча повече от 200 самолета Airbus като част от „крайъгълно“ споразумение на стойност десетки милиарди долари за засилване на ролята на Истанбул като международен хъб с цел укрепване на вече огромната туристическа индустрия на Турция.

Турският национален превозвач заяви, че е поръчал 220 самолета, от които 70 широкофюзелажни самолета A350 за дълги разстояния и 150 тяснофюзелажни A321neo. Turkish Airlines също получи опция да закупи и допълнителни 125 самолета Airbus. 

Споразумението, което се обсъжда седмици, подчертава експлозивното възстановяване на международния въздушен транспорт, след продължителен спад по време на пандемията Covid-19, която сериозно попречи на пътуванията на дълги разстояния. 

Така „опашката“ от поръчки както за Airbus, така и за неговия американски съперник Boeing са рекордно високи, тъй като авиокомпаниите в световен мащаб побързаха да направят поръчки тази година за да си подсигурят все по-оскъдните слотове за доставка. 

„Тази инвестиция е важен крайъгълен камък в по-нататъшното развитие на турската авиационна индустрия“, каза председателят на Turkish Airlines Ахмет Болат, който добави, че тя ще допринесе за „видимостта на страната като авиационен център“ и „ще има значително положително въздействие върху туризма в Турция“. 

Сделката е добре дошла и за британския производител Rolls-Royce, чиито двигатели Trent XWB задвижват самолетите A350. Ангажиментите за покупка означават, че 2023 г. ще бъде най-добрата година за Rolls-Royce по отношение на новите поръчки за последните 15 години.

Снимка: Jan Johansen / Wikimedia Commons

Споделете в ...