Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

SpaceX стартираха нова мисия, демонстрирайки възможността за евтин транспорт до МКС

Днес (2 март 2019) компанията на Илън Мъск SpaceX успешно изстреля „демо версия“ на първата изцяло американска пилотирана космическа мисия, след прекратяването на полетите на Совалките през 2011.

Както диктува и името – Crew Dragon Demo-1 – целта на полета е предимно демонстрационна, и на борда на капсулата има просто манекен, облечен в космически скафандър. Успехът на мисията обаче ще отвори наистина широки простори пред SpaceX в развитието на многократно по-евтин транспорт от и до Международната Космическа Станция (МКС).

Стартът премина напълно успешно, а както диктува технологията на SpaceX, първата степен на ракетата носител успешно се върна на Земята и кацна меко на десетина километра от мястото на излитане – стартовата площадка 39А в Кейп Кенеди, откъдето са потегляли повечето от мисиите от легендарната програма Аполо и американските Космически совалки.

Всъщност, в новата пилотируема капсула има и наистина революционни нововъведения. За разлика от всички подобни капсули до момента (както руски, така и американски), новата капсула е снабдена със собствени двигатели, които позволяват отделянето й от ракетата носител и връщането й на Земята във всяка фаза от полета.

С други думи, дори и при инцидент във фазата на изстрелването още на земята, капсулата автоматично се „катапултира“ от ракетата носител, набира височина с помощта на собствени ракетни двигатели, след което връща екипажа на земята с помощта на парашутна система.

Манекенът на борда също не е обикновена кукла, а т.нар. ATD, съкратено от Anthropomorphical Test Device, в превод – антропоморфно тестово съоръжение. Манекенът е „обсипан“ с датчици, които отчитат и записват инерционни сили, претоварвания и всички свързани с полета параметри, което впоследствие ще даде подробна информация на учените за силите, въздействали върху тялото по време на полета.

Целият полет се следи отблизо от специалистите на NASA с цел цялостната система да бъде сертифицирана за бъдещото й използване за реално пилотируеми полети както до МКС, така и при други мисии.

Очаква се пилотируемата капсула с манекена на борда да се скачи с МКС на 3 март 2019 в 5:55 часа EST (10:55 по Гринуич). Въпреки че „астронавтът“ на борда е само манекен обаче, мисията все пак има и съвсем практична цел – тя ще отнесе към МКС 181 кг. полезен товар, състоящ се от храна, консумативи и оборудване за Станцията.

Очаква се скачването, отварянето на люковете и влизането на астронавтите от МКС в капсулата на SpaceX да бъде предавано на живо в каналите на NASA около обяд (европейско време) на 3 март 2019.

Вижте запис от изстрелването и първите фази от полета:

https://www.youtube.com/watch?v=RF1NC4unvCs

Споделете в ...