Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Виетнамска авиокомпания е на път да се превърне в един от най-големите клиенти на Boeing

Нискотарифната авиокомпания от Виетнам Vietjet е на път да се превърне в един от най-големите клиенти на Boeing, след като в присъствието на самите държавни глави на САЩ и Виетнам Доналд Тръмп и Нгуен Фу Тронг бе подписан договор за доставката на цели 100 нови Boeing 737Max от различни модификации.

Трудно е да се повярва как една малка и доскоро изключително бедна страна като Виетнам, в момента се превръща в един от големите играчи на световния пазар за авиационни превози, предвид факта че компанията Vietjet вече притежава и оперира други 100 машини на Boeing и с новата поръчка, с притежаваните вече 200 самолета 737max, се превръща в най-големия превозвач в региона.

Новата поръчка е на стойност 12,7 милиарда долара и включва 20 машини 737max8 и 80 от най-големите в серията – 737max10.

Компанията Vietjet стартира кариерата си през 2011 основно със самолети Airbus A320 и A321, но впоследствие започва пренасочването си към новите модели на Boeing, макар и засега да не е готова напълно да изостави Ербъсите, с които все още оперира.

Всъщност само ден след като подписа договора за новите 100 737max, компанията подписа договор и с Airbus за доставка на други 50 нови A321neo. И това ако не е „експлозивно развитие“, какво ще е?