Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

SpaceX направиха поредното си успешно изстрелване

На 25 юли 2018, SpaceX за пореден път успешно изстреляха ракетата носител Falcon 9 от базата на ВВС Vandenberg в Калифорния.

Този път Falcon 9 носеше на борда си десет комуникационни спътника Iridium от последно поколение, които успешно бяха изведени на планираните си орбити.

Това е седмото изстрелване на ракетата носител на Илън Мъск и с новите „попълнения“, броят изведени от SpaceX спътници достигна 75.

Интересното е, че този път SpaceX не само успешно приземиха ракетните ускорители на първата степен, но направиха опит дори обратно да си приберат струващият няколко милиона обтекател на полезния товар, който досега се използваше еднократно.

За съжаление, този първи опит не премина успешно, защото високоскоростният кораб „Mr. Steven“, който трябваше да улови с мрежа падащия с парашут обтекател, не успя навреме да се придвижи до мястото на приземяване.

Независимо от това, полетът се счита за пореден триумфален успех на компанията на Мъск, и малко са хората, които се съмняват че при следващия опит прибирането и на обтекателя ще бъде успешно.

Тук можете да проследите целият полет:

Споделете в ...