Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

САЩ планират да извадят Турция от програмата за F-35

Доставката на предназначените за Турция изтребители Lockheed Martin F-35 вероятно ще бъде спряна, ако новата стратегия за отбрана на щатския военен Департамент бъде одобрена от Конгреса.

В новата стратегия, публикувана като проектозакон на Департамента по отбрана на САЩ, се казва че е нужно добре да бъде претеглен ефектът, който би имала Турция върху програмата за производство и разпространение на изтребителите F-35.

Както е известно, Турция е „партньор от трето ниво“ (level 3 partner) в програмата JSF (Joint Strike Fighter) и вече е инвестирала 200 милиона долара в проекта. В същата програма са включени и немалко турски компании като доставчици на Northrop Grumman – основният производител на F-35. В тази връзка, според специалистите, изключването на Турция от програмата JSF би могло да доведе до затруднения в производството на изтребителите.

От друга страна обаче, както се казва в новия проектозакон, „Стремежът на турското правителство да разширява и задълбочава отношенията си с Русия застрашава сигурността на програмата и поставя под съмнение общото ниво на сигурност в НАТО.“

Всъщност, на 21 юни 2018 от завода на Lockheed Martin излезе първият изтребител F-35, предназначен за Турция, а на обучение в САЩ отдавна се намират турски пилоти и техници, които ще бъдат свързани с експлоатацията на новите изтребители.

Притесненията на Конгреса и Щатския военен департамент идват най-вече от решението на Турция да закупи руски ракетни комплекси S-400 които, освен че са напълно несъвместими със съвременното натовско въоръжение, издават и сближаване на правителството на Ердоган с Русия, което пък е в противоречие с акта, приет през 2017 г. от САЩ, свързан с противопоставяне на руското влияние в Европа и Азия.