Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Излезе доклада за изчезването на малайзийския MH370. Мистерията остана неразгадана.

Без обяснение за причините, довели до мистериозното изчезване на полет MH370 на Малайзийските авиолинии на 8 март 2014 г, излезе официалният доклад на комисията за разследване на инцидента.

Както е известно, въпреки многобройните издирвателни операции, последвали изчезването на малайзийския Boeing 777, следи от самолета не бяха открити, а спекулациите относно причините за изчезването бяха десетки.

Докладът потвърждава твърденията на малайзийските власти, че самолетът е бил отклонен умишлено от маршрута си и е летял в продължение на седем часа след прекъсването на връзката с него.

В доклада се прави предположение, че мястото на катастрофата би трябвало да е в най-южната част на Индийския океан, но както е известно, проведеното по-рано тази година от американската компания „Оушън инфинити“ второ издирване точно в този район, не даде резултат.

„Екипът е неспособен да установи истинската причина за изчезването на самолета“, подчертават разследващите в доклада и уточняват, че контролът над машината вероятно умишлено е поет от пилота или друго лице на борда, което е и изключило транспондера. Причините и целите на това деяние обаче остават неясни.

Не се изключва и съзнателно действие на някой от пилотите в контекста на самоубийствен терористичен акт, но за подобно заключение не са открити никакви доказателства. Издирвателните операции не откриха и нито една останка, която доказано да е била част от изчезналата машина.

Малайзийските власти завиха, че публикуваният доклад не е окончателен, тъй като останките на самолета не са намерени, а разследването може да бъде възобновено, в случай че се открият останки или има достоверни данни за местонахождението им.

Да припомним, че самолетът с 239 души на борда изчезна на 8 март 2014 г.