Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Singapore Airlines откриват най-дългата въздушна линия в историята

Вчера, 24 септември 2018, от консорциума Airbus доставиха на сингапурските авиолинии (Singapore Airlines – SIA) първият от серията специално разработени за свръхдълги полети машини A350-900 Ultra Long Range (ULR).

Според Airbus, със своята средна продължителност на полета от 18 часа и 45 минути, това е самолетът способен да извършва най-дългите комерсиални полети към момента.

Планираният да се поддържа с тази самолет полет на Singapore Airlines от Сингапур до Ню Йорк ще подобри рекорда за продължителност, който в момента се държи от Qatar Airways с полета между Доха, Катар и Оуклънд, Нова Зеландия. Първият полет по линията Сингапур – Ню Йорк е планиран за 7 октомври 2018.

Airbus A350-900ULR е базиран на стандартния A350-900, като основните разлики са във вместимостта на резервоарите и аеродинамиката. Вместимостта на резервоарите е увеличена с 24 000 литра до общо 165 000 литра гориво, без ползването на допълнителни външни резервоари. Моделът ULR има също така и редица аеродинамични подобрения, като например удължени и оптимизирани „winglets“ (външните краища на крилото, целящи намаляването на индуктивното съпротивление), които се очаква скоро да бъдат въведени и в цялото производство на стандартния A350-900.

Споделете в ...