Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Saab сериозно се намеси в пазара на системи за ранно предупреждение

Миналия четвъртък (14 март 2018) първи полет направи Saab GlobalEye – самолет със система за ранно предупреждение, на практика първата европейска алтернатива на използвания в момента за тези цели американски Boeing P-8A Poseidon.

С това фирмата Saab се намеси и в провеждащия се в момента търг на правителството на Южна Корея за нови системи за ранно предупреждение и морско патрулиране на стойност 1.8 милиарда долара. Първоначално, както твърдят корейците, правителството не е предвиждало други варианти, освен P-8A Poseidon, поради безалтернативността на американската машина. Навлизането в пазара на Saab GlobalEye обаче очевидно е променило ситуацията.

Новата система за ранно предупреждение (Early Warning System) на Saab е базирана на високо ефективния бизнес джет Bombardier Global Express 6000, който обаче е сериозно модифициран за нуждите на новата система.

Машината се обслужва от четиричленен летателен екипаж, плюс специалисти по системите за ранно предупреждение, чийто брой не е упоменат, а и вероятно може да варира в зависимост от оборудването. Дължината на самолета е 30 м, разпереността – 29 м, а за задвижването са използвани два Rolls-Royce BR710 A2-20 турбовентилаторни двигателя, подобни на тези в базовия Global Express 6000. Крейсерската скорост на машината е Mach 0.85 (902 км/ч) при крейсерска височина от 12 300 метра.

Споделете в ...