Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Rolls-Royce тестват нови двигатели за легендата B-52

От Rolls-Royce днес обявиха, че са започнали тестване на двигатели F130 в изпитателната база на компанията в космическия център на НАСА Стенис в щата Мисисипи.

Двигателите Rolls-Royce F130 бяха избрани от ВВС на Съединените щати за да заменят съществуващите силови установки във флота на емблематичните стратегически бомбардировачи B-52. Очаква се да бъдат произведени над 600 такива двигатели, които да заменят старите силови установки на легендарния B-52.

Противно на очакванията B-52 да се сдобие с модерните но огромни като обем двигатели с висока степен на двуконтурност (Bypass Ratio), ясно се вижда че новите двигатели, които тестват Rolls-Royce, са сходни по размер със старите и вероятно степента им на двуконтурност също е подобна.

Както се вижда от снимката най-горе, както и преди, новите двигатели отново са куплирани по два в гондола, като всеки B-52 разполага с общо осем двигателя разположени в четири двойни гондоли.

Очаква се новите двигатели да удължат живота на действащите B-52 с още 30 години.

Да припомним, че стратегическият бомбардировач B-52 се произвежда от 1952 до 1962, като през този период са произведени общо 744 бройки, повечето от които са на служба и до наши дни, тоест вече повече от 60 години.

Въпреки това, B-52 продължава да е част от гръбнака на американската стратегическа авиация, и както се вижда, очертава се това да продължи и през следващите 30 години.

Снимки: Rolls-Royce

Споделете в ...