Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Вероятно беларуската съпротива тежко е повредила руски разузнавателен самолет

Предполага се, че самолет за ранно предупреждение и контрол Бериев А-50 базиран в Беларус е бил тежко повреден от членове на беларуската съпротива, твърдят опозиционни активисти в страната.

Активистите твърдят, че в атаката са използвани два безпилотни летателни апарата, въоръжени с експлозиви, единият от които е повредил радара на самолета, а другият е ударил пилотската кабина.

Ударите са извършени от ByPol, организация, включваща бивши беларуски служители по сигурността, които се противопоставят на проруския режим на официалния президент на Беларус Александър Лукашенко.

„Бяха дронове. Операцията е извършена от беларуси, участници в плана „Перамоха“. Сега те са в безопасност извън беларуските граници“, е заявил Александър Азаров, пенсиониран подполковник от беларуската полиция и ръководител на ByPol, цитиран от опозиционната медия BelSat.

Засега няма независимо потвърждение за атаката.

Бериев А-50 е основният самолет за ранно предупреждение и контрол на руските въздушно-космически сили. Самолетът е базиран на съветския военнотранспортен Ил-76 и до голяма степен е сходен като функции с американския Boeing E-3 Sentry Airborne Warning and Control System (AWACS), използвана от САЩ и страните от НАТО.

Снимка: Алън Уилсън / Уикимедия