Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

NASA подписа договор с Lockheed за разработка на „тих“ свръзхвуков самолет

NASA съобщиха, че са подписали договор с известната развойна лаборатория на Lockheed „Skunk Works“ за разработката на прототип на свръхзвуков самолет, който да създава възможно най-малка или липсваща ударна вълна при свръхзвукови скорости. Проектът се нарича Quiet Supersonic Transport, „Тих Свръхзвуков Транспорт“ или накратко – QueSST.

Тази „летяща игла“, която се вижда на снимката, ще струва около 250 милиона долара и трябва да бъде предоставена на центъра за авиационни проучвания Армстронг (Armstrong Flight Research Center) до края на 2021.

Целта на NASA е да се проучи възможността за свръхзвукови пътнически полети и над населени места. Както е известно, в момента свръхзвукови полети над населени места са абсолютно забранени (освен за военните, разбира се), поради силната звукова вълна (Sonic Boom), с която е съпроводен всеки свръхзвуков полет. Това беше и основният „недостатък“ на Конкорд, който имаше право да лети със свръхзвукова скорост единствено над океаните.

Новият прототип се предвижда да бъде задвижван от двигателя General Electric F414, използван в момента в известния изтребител F/A-18 Super Hornet, но истинската новост очевидно е в изцяло новата аеродинамика, която се очаква да промени свръхзвуковата авиация.