Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Li-ion батерия се самозапали в ръчния багаж на пътник

Пътниците от вътрешен полет на China Southern Airlines от Гуанджоу до Шанхай вчера бяха евакуирани, след като литиево-йонна батерия от ръчния багаж на пътник се самозапали и причини пожар в пътническия салон.

Според комюнике от авиопревозвача, служители от сигурността бързо са потушили пожара и не е имало ранени, а машината, Boeing 777-300ER, е претърпяла само малки щети. Пътниците са били качени на друг самолет и, макар и с тричасово закъснение, са пристигнали в дестинацията си.

Този инцидент обаче за пореден път поставя въпроса за рисковете, които носят литиево-йонните батерии, ползвани масово както за мобилни телефони, така и за преносими зарядни, така наречените power banks, за каквото устройство се касае в случая.

Както е известно, наскоро ICAO забрани превозването на този тип батерии в багажните отделения и карго полетите, но засега внасянето и ползването на устройства с Li-ion батерии в пътническите кабини не е забранено. Съвсем очевидно е обаче, че подобна евентуална забрана би причинила сериозни неудобства на пасажерите, тъй като практически всички мобилни устройства – от телефони, през таблети, до лаптопи, са неотменно оборудвани именно с такъв тип батерии.

През март миналата година Щатският департамент за вътрешна сигурност (U.S. Department of Homeland Security) беше забранил внасянето на всякакви устройства с този тип батерии с ръчния багаж, но по обясними причини забраната беше вдигната още през юли същата година.

Споделете в ...