Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Проблем: кацналият в поле Ербъс трудно ще бъде прибран

Както вече писахме, на 12 септември 2023 самолет на авиокомпания Ural Airlines направи аварийно кацане на поле в района на Новосибирск, Русия, след като пилотите съобщиха за проблем с хидравликата. Тогава полет #U61383 на Ural Airlines пътуваше от Сочи за Омск, а при аварийното кацане в полето, за щастие, нямаше пострадали.

Нека припомним, че това не е първи подобен случай. През 1988 полет 110 на компания TACA Airlines с командир пилотът Карлос Дардано прави подобно аварийно кацане в затревена част от бетонна дига в близост до воден канал. Тогава също пътниците и екипажът останаха невредими, а самолетът – Boeing 737-300 – дни по-късно успя отново да излети от близко до полето широко шосе и беше успешно върнат в експлоатация.

За съжаление обаче, случаят с Ербъса на Уралските авиолинии изглежда доста по-сложен. Излитане от размекнатото поле изглежда много малко вероятно, но истинският проблем е че и наблизо няма и подходящ достатъчно широк път, от който или да се изпробва излитане, или поне да се прибере самолета в разглобено състояние.

Все пак, от снимката по-горе е видно, че руският превозвач Ural Airlines подготвя самолета A320 за прибиране. Към машината е свързан наземен захранващ блок, което означава опит за захранване и запуск на двигателите. Самолетът е почистен, всички пързалки са прибрани, вратите са затворени, а колесникът е изваден от канавките.

Засега обаче не е ясно какви са плановете на авиокомпанията да опита да си прибере самолета. Както казахме, доколкото е известно наблизо няма широки и удобни пътища, а опит да се излети от полето изглежда повече от рисков.