Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Щатска стартъп компания и Airbus ще доставят 5G Интернет в самолетите

Американската стартъп компания OneWeb, подкрепена от SoftBank, и консорциума Airbus подписаха договор за сътрудничество за доставката на 5G Интернет достъп в самолетите. 

Конкурентните доставчици на подобен вид услуги, сред които Viasat и Inmarsat, вече са в яростна конкуренция за спечелване на големите клиенти. Inmarsat работи с Deutsche Telekom и Nokia за изграждането на Европейска авиационна мрежа за доставка на Интернет услуги, която цели да предоставя както сателитни връзки, така и връзки посредством наземни станции. При този подход обаче крайни клиенти и отговорни за заплащането на услугата са самите телекоми и техните обонати.

Новото съдружие цели именно да конкурира подобен подход, като клиенти и отговорни за плащанията ще са авиокомпаниите, а не телекомуникационните оператори. 

OneWeb, инвеститор в която се говори че е самият Ричард Брансън, ще започне производството и извеждането в орбита на сателитите си едва след средата на тази година, а тестовият старт на услугата се очаква през 2019. 

SoftBank вече е инвестирала над 1.5 милиарда долара в OneWeb, за която се счита, че заедно със SpaceX, ще бъде една от компаниите, изцяло променящи статуквото в пазара на предоставяните от тях услуги.