Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Flybe, най-голямата европейска регионална авиокомпания, обяви фалит

Най-големият авиационен оператор за кратки регионални полети – британската Flybe – спря полети и обяви фалит, считано от днес, 5 март 2020.

Flybe беше собственик на най-голямата в света флотилия от самолети deHavilland/Bombardier Dash 8 и поддържаше голям брой кратки регионални полети и Европа и Великобритания които, по мнение на специалисти, след фалита най-вероятно няма да бъдат поети от друга авиокомпания.

Излизането от бизнеса на Flybe не е изненада, защото тенденцията на компанията към трупане на загуби започна още от 2010.

Началото на Flybe е положено доста отдавна – през далечната 1979, когато компанията започва съществуването си под името „Jersey European Airways“. През осемдесетте и деветдесетте години на ХХ век компанията е в постоянен растеж, а през 2002 вече е ребрандирана и започва да носи името Flybe.

Както вече казахме обаче, през 2010 компанията е застигната от поредица лоши управленски решения и неблагоприятни стечения в пазарните условия, довели до днешния фалит.

Проблемите започват с решението на компанията да закупи 35 нови самолета Embraer ERJ 175 за сумата от 1,3 милиарда долара, с опция за закупуване на още 105 машини от същия тип. Решението се оказва лошо, защото новите ERJ 175 се оказват по-неефективни от добрите стари Dash 8, както за експлоатация, така и за поддръжка. Въпреки че впоследствие Flybe се отказват от закупуването на повече Ембраери, проблемите вече са създадени, а щетите – нанесени.

Вторият удар върху авиопревозвача идва с решението за Брекзит през 2016. Тогава, референдумът за Брекзит води до рязък спад в курса на британския паунд. Това причинява сериозни негативи за Flybe, защото приходите ѝ тогава са предимно в британски паундове, а разходите ѝ – в долари.

Третият, и вече фатален удар върху Flybe, беше нанесен от Коронавируса. Драстичното съкращаване на полети създаде сериозни проблеми дори и на най-големите и богати авиокомпании. За относително малка и вече слаба компания като Flybe обаче, това се оказа удар, който тя не можа да понесе.

Споделете в ...