Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Торнадо помете Нешвил, Тенеси. Летището е тежко пострадало.

През нощта срещу 3 март 2020 разрушително торнадо премина през американската столица на кънтри музиката Нешвил, в щата Тенеси. Най-малко 25 са жертвите, а броят на ранените тепърва се уточнява, защото спасителните операции продължават и в този момент, а изпод развалините продължават да се откриват тела на пострадали.

Торнадото е било от трета степен (EF-3) с ветрове, достигащи 270 км./ч.

48 сгради от града са напълно разрушени, но практически всички останали са засегнати в различна степен. Поради масово изтръгнатите или пречупени електрически стълбове, електроподаването в града е спряно, а газоподаването и водоподаването също са прекъснати поради опасност от наводнения и пожари.

Тежко е пострадало местното летище Джон Тюн (John C. Tune Airport), където са разрушени както повечето хангари, така и десетки самолети. Машините, които не са били в хангари, са били влачени от вятъра по пистите и рульожките, а тези в хангарите са пострадали от сриналите се върху тях стени и покривни конструкции. Летището е затворено за неопределен срок.

Затворени са и всички училища и обществени сгради. Историческата част на Нешвил – кварталът Джърмантаун – също тежко е пострадал и със земята са сринати постройки с историческа стойност не само за града, но и за САЩ.

По-долу вижте видео от бедствието, заснето от полицейски хеликоптер.