Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

FAA спря от полети Boeing 777 и разпореди спешна инспекция

Американската федерална авиационна администрация (FAA) издаде спешна директива за летателна годност (emergency airworthiness directive), която изисква от собствениците и операторите на самолети Boeing 777, задвижвани от двигателите Pratt & Whitney PW4000-112, незабавно да извършат инспекции посредством термоакустично сканиране на лопатките на основния вентилатор.

Целта на тези инспекции е да бъдат открити евентуални пукнатини, както в лопатките на този вентилатор, така на тези от първата степен на компресора за ниско налягане.

Тази директива очевидно е вследствие инцидента от 20 февруари 2021, когато единият от двигателите на Boeing 777-200 на United Airlines буквално се пръсна малко след излитане от летището в Денвър. Тогава големи части двигателя се посипаха над населен район на града, и само по чудо не предизвикаха човешки жертви. За щастие, екипажът запази контрол над машината и успешно извърши аварийно кацане обратно на летището в Денвър.

В брифинг на 22 февруари за хода на разследването, Националният съвет за транспортна безопасност NTSB заяви, че инцидентът е станал след счупване на кухите лопатки от основния вентилатор на двигателя Pratt & Whitney, причина за което най-вероятно е умора на материала.

След подобен инцидент, отново с Boeing 777, през 2018 NTSB и Pratt & Whitney са препоръчали лопатките на тези вентилатори да бъдат инспектирани с термоакустични скенери, което не е било направено поради липса на обучени инспектори.

В резултат на тези разкрития, Boeing поискаха всички модели 777, задвижвани от двигатели Pratt & Whitney 4000-112, да бъдат спрени от полети до извършване на необходимите инспекции. На територията на САЩ това засяга 69 машини в експлоатация, и още 59 на временно съхранение.

Извън Съединените щати, Япония, Южна Корея и Обединеното кралство също спряха от полети самолетите си с този тип двигатели, а японското транспортно министерство припомни, че двигател от същото семейство е претърпял подобен проблем при вътрешен полет на Boeing 777 на Japan Airlines (JAL) на 4 декември 2020 г.

Споделете в ...