Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Двигател на Боинг 777 се разпадна и запали в полет

Вчера (20 февруари 2021) самолет на авиокомпания United Airlines получи сериозна авария в десния двигател и пилотите бяха принудени да извършат аварийно кацане. За щастие, опасният инцидент се е разминал само с материални щети и пострадали няма.

Самолетът Boeing 777-200 с регистрация N772UA е излетял от летището в Денвър, Колорадо, за полет до Хонолулу, столицата на Хавайския архипелаг. На борда е имало 231 пътника и 10-членен екипаж.

Малко след излитането, при набора на височина десният двигател буквално се пръснал и запалил, като едри части от него се отделили от самолета и започнали да падат към земята.

Екипажът незабавно обявил аварийна ситуация (Mayday), прекратил набора на височина на около 13000 фута (около 4000 метра) и поискал връщане към летището за аварийно кацане. Диспечерите, разбира се, веднага подготвили летището за аварийното кацане и предоставили на разположение на бедстващия самолет всички налични писти на летището.

Точно 23 минути след излитането си, самолетът успешно се приземил с помощта на единствения работещ ляв двигател, като пилотите спрели на самата писта за да могат пожарните служби да угасят все още тлеещите части от десния двигател.

Пожарникарите се справили с проблема за няколко минути, след което самолетът бил изтеглен на стоянката, където всичките 231 пътника и екипажът напуснали машината невредими.

По-късно станало ясно, че големи части от взривилия се двигател, включително и близо триметровия челен пръстен от кожуха на двигателя (вижте най-горната снимка), са паднали по протежение на над два километра в гъстонаселения квартал на Денвър Блумфийлд. По щастлива случайност обаче, на земята също никой човек не е пострадал и щетите са само материални.