Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Cubana върна в експлоатация Ил-96-300 и стана единствен търговски оператор на модела

Кубинската авиокомпания Cubana върна в експлоатация руския самолет за дълги разстояния Ил-96-300 с бордов номер CU-T1250, възстановявайки статута си на единствен търговски оператор на този модел самолети.

Всички руски авиокомпании, включително Aeroflot, се отказаха от Ил-96 преди няколко години, тъй като характеристиките му не бяха конкурентни на западните Airbus и Boeing. Извън машината на Cubana, всички Ил-96-300, които летят в момента, извършват превози за руския президент и правителство.

На 3 декември 2023 г. Ил-96-300 излетя за Хавана от Русия, където беше на ремонт повече от година.

Самолетът ще позволи на Cubana самостоятелно да лети по маршрути на дълги разстояния – от Куба до Мадрид и Буенос Айрес.

Самолетът CU-T1250 е произведен през 2005 г. и е оборудван с два класи. Освен икономична класа, кубинският Ил-96-300 има и опростена бизнес класа, в която има по-широки седалки, но те не стават на легла, за разлика от бизнес класата при полетите на дълги разстояния на западните авиокомпании.

На борда има и проста система за забавление. Седалките имат жакове за слушалки за слушане на музика, а на тавана има малки екрани, които могат да показват филми.

През последните 20 години Кубана разшири флота си с нови руски самолети Ил-96-300, Ту-204 и украински Ан-158, но в крайна сметка всички тези самолети бяха спрени поради липса на поддръжка от руската страна.

За да продължи дейността си, Cubana взе на лизинг самолети западно производство от други авиокомпании. Това позволи на кубинската авиокомпания да отпразнува своята 94-та годишнина през 2023 и да избегне пълно спиране на полетите.

Снимка: Дмитри Терехов / Wikimedia Commons