Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтребител F-16 се разби в югозападното крайбрежие на Южна Корея

Днес (11 декември) американски изтребител F-16 се разби в Жълто море край югозападното крайбрежие на Южна Корея по време на учение.

Пилотът, чието име не се споменава, е катапултирал и е бил спасен от южнокорейските военноморски сили „в съзнание и в стабилно състояние“, се казва в изявление издадено от 8-мо изтребително крило на ВВС на САЩ.

„Благодарни сме за спасяването на нашия летец от нашите съюзници от Република Корея и че пилотът е в добро състояние“, каза в изявлението полковник Матю К. Гетке, командир на 8-мо изтребително крило.

Причината за инцидента засега не е известна, но ще бъде „задълбочено разследвана“, се казва в изявлението на ВВС на САЩ, добавяйки, че допълнителни подробности ще бъдат споделени едва когато разследването приключи.

Южнокорейските власти не са коментирали катастрофата.

Инцидентът в понеделник идва по-малко от две седмици, след като американски V-22 Osprey се разби край бреговете на Япония, убивайки всичките осем членове на екипажа. През май друг F-16 се разби в земеделска земя близо до военновъздушната база Осан в Южна Корея по време на рутинно учение. Този пилот също катапултира успешно.

Снимка: Cp9asngf / Wikimedia Commons