Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

C-130 от филипинските ВВС се разби при кацане. Загиналите са най-малко 50.

Най-малко 50 човека загинаха и десетки бяха ранени във Филипините вчера (4 юли 2021) около обяд, когато самолет Локхийд C-130 Херкулес на филипинските ВВС, превозващ войскови части, се разби при кацане.

Катастрофата е станала на малко летище в близост до град Патикул, известен като крепост на ислямистката групировка Абу Саяф.

На борда на самолета е имало 96 човека, от които трима пилоти и петчленен екипаж. Всички останали са били войници, като към момента 50 от тях са загинали. Пилотите са оцелели, но са сериозно ранени.

49 от останалите военнослужещи в самолета са оцелели от катастрофата и последвалия пожар. Някои от тях са успели да скочат от машината, преди тя да избухне в пламъци. Загинали са трима от седемте цивилни на земята, които са били пометени от катастрофиралия самолет.

Самолетът Lockheed C-130 Hercules е бил един от двата самолета, предоставени наскоро от САЩ на Филипинските ВВС като част от военната помощ.

По свидетелства от очевидци, при кацането самолетът „не уцелил пистата“ и преминал ниско над нея с висока скорост, след което се разбил в кокосова горичка, след края на пистата.

Част от ранените са били откарани в болница в град Сулу, а други са били транспортирани по въздуха до близкия град Замбоанга. Екипи продължават да издирват тела на загинали.

Повечето от войниците в злополучния полет са били току-що преминали първоначално военно обучение и целта им е била борба с ислямския тероризъм, който от дълго време застрашава мира в страната.

По последна достигнала до нас информация, големият брой оцелели вероятно се дължи на факта, че при първоначалния удар предната част на фюзелажа се е отцепила и много от войниците са изпаднали от самолета, избягвайки възникналия малко след това пожар.

Снимка: Joint Task Force – Sulu през AP

Споделете в ...