Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Bombardier вероятно окончателно ще излезе от авиационния бизнес

В медиите напоследък беше разпространена информацията, че се водят преговори между канадците от Bombardier и японската Mitsubishi Heavy Industries за покупката от страна на Mitsubishi на програмата CRJ на Bombardier.

Новината беше потвърдена от Bombardier, като те допълниха обаче, че тепърва предстоят проверки и анализи на сделката (due diligence) и все още не е сигурно дали ще се стигне до същинската продажба.

Новината се стори изненадваща за мнозина, защото през октомври 2018 Bombardier заведе дело срещу Mitsubishi за това че противозаконно са се добрали до техни секретни документи, след като назначили бивши служители на Bombardier.

Mitsubishi пък от своя страна заведоха контра-дело против Bombardier за това че с действията си канадците възпрепятстват и забавят развитието на техния регионален джет MRJ.

Изглежда сега шефовете на двете фирми са се разбрали да си изчистят сметките, като цялата програма CRJ на Bombardier и де юре се влее в Mitsubishi. Засега не се знае дали чрез евентуалната си нова придобивка японците ще продължат да развиват серията Bombardier CRJ като отделен продукт, или ще влеят канадските технологии и опит в собствената си разработка MRJ (Mitsubishi Regional Jet – на снимката горе).

Ако сделката се осъществи, вероятно Bombardier окончателно ще се оттегли от авиационния бизнес, предвид факта, че през юни 2018 канадците продадоха своята програма CSeries на Airbus, които веднага преименуваха машините на Airbus A220, а през ноември същата година продадоха на Viking Air програмата си за турбовитловите Q400 (бившата серия DeHavilland Dash-8).

Споделете в ...