Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

САЩ спират обучението на турски пилоти за F-35

САЩ са взели решение на спрат приемането на нови турски пилоти и технически персонал за обучение в пилотирането и поддръжката на изтребителите F-35, съобщава агенция Ройтерс.

Решението очевидно е в резултат на плановете на Турция да закупи руски противовъздушни ракетни системи S-400, с което поставя под съмнение интегритета си като член на НАТО и поставя под заплаха от разкриване, според Вашингтон, на определени характеристики на F-35, които се считат за секретни.

Както е известно, Турция отдавна иска да закупи от САЩ 116 изтребителя от последно поколение F-35 на стойност над 9 милиарда долара, с които да замени отдавна остарелите си F-4 Phantom и някои от по-старите модификации на F-16 (Block 30/40).

Според източника на тази информация, още не е ясно каква ще бъде съдбата на вече намиращите се във военновъздушната база Люк (Аризона) турски пилоти и техници, които вече са започнали своето обучение. Четирима са турските пилоти, които вече се обучават в пилотирането на F-35, други двама се обучават за инструктори, а 20 турски техници следват курсовете за поддръжка на F-35.

Вчера, 6 юни 2019 обаче, секретарят по отбраната на САЩ Патрик Шанаан е изпратил писмо до министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар в което се казва, че пилотите и техническият персонал, които в момента се обучават в базата Люк (Аризона) и Еглин (Флорида), ще трябва да прекратят обучението си и да напуснат страната до 31 юли 2019. С това писмо, въпросът с обучаващите се вече турски пилоти и техници в САЩ изглежда решен.