Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing 767F на FedEx извърши аварийно кацане почти като по учебник

Вчера, 19 август 2020, товарен Boeing 767F на FedEx извърши аварийно кацане на летището в Лос Анджелиз (LAX), след като една от основните стойки на колесника отказа да се спусне.

Самолетът е пристигал от летище Нюарк (EWR) и е трябвало да кацне в Лос Анджелиз между 3 и 4 часа сутринта, местно време. След като полетът протекъл напълно нормално, когато опитали да спуснат колесника при захода за кацане, пилотите установили, че зеленият индикатор за спуснат и заключен колесник за лявата стойка не светнал.

Оттук нататък пилотите процедирали наистина като по учебник. Информирали диспечерите за проблема и преминали на втори кръг. Междувременно наземните служби на летището „строили“ свои служители по протежение на пистата, „въоръжени“ с прожектори, с които да осветят и огледат реалното състояние на самолета.

Последвало преминаване на товарния Боинг на пределно малка височина над пистата за визуална инспекция. Огледът потвърдил, че лявата стойка на основния колесник не била спусната.

Тогава наземните служби изпратили пожарни автомобили в непосредствена близост до пистата, а пилотите започнали своя трети заход за аварийно кацане, което извършили в 4:45 местно време.

Както се вижда във видеото, кацането протекло по най-добрия възможен начин, и въпреки огромните искри, излизащи от съприкосновението на левия двигател с пистата, пожар не възниква, а машината спира на пистата без допълнителни инциденти.

Накрая, всичко щеше да е напълно „като по учебник“, ако при напускането на самолета единият от двамата пилоти не беше счупил глезена си, което наложило намесата на медицинските екипи и приемането му в болница. Все пак, малка цена за такъв сериозен инцидент, изходът от който можеше да е много по-неприятен.

Този инцидент няма как да не ни напомни за едно друго подобно аварийно кацане на 767. На 1 ноември 2011, пилотите на полски Boeing 767 от авиокомпания LOT, успяха да приземят своята машина с изцяло прибран колесник на летището във Варшава. Тогава на борда имаше 231 човека и нито един от тях не пострада.Споделете в ...