Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Товарен 747 загуби стойка от колесника си при аварийно кацане

В неделя вечерта товарен Boeing 747-400 на карго авиокомпанията Cargolux загуби част от основния си колесник при аварийно кацане на летище Люксембург.

Товарният Боинг 747-400 е излетял от летище Люксембург в полет до Чикаго, но малко след излитането пилотите информирали диспечерите за проблем с прибирането на колесника.

Самолетът с регистрация LX-OCV е набрал височина от 10 000 фута (около 3 000 метра), където за около 10 минути изпуска гориво, и след около час се връща на летището в Люксембург за аварийно кацане. Проблемът: колесникът не е в състояние да бъде прибран.

При кацането обаче, очевидно все още претовареният самолет чупи дясната централна стойка на колесника която, както се вижда във видеото по-долу, зрелищно започва да подскача да се търкаля по пистата.

След кацането самолетът е останал на пистата и по тази причина летището е било затворено за часове. След изтеглянето на машината и почистването на пистата от отломките, летището е възстановило нормалната си работа. При инцидента няма пострадали хора.