Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing 737 едва не катастрофира при излитане на летище Домодедово

Зрелищно и рисковано излитане от летище Домодедово направи на 5 август екипажът на Boeing 737-800. Както се вижда от видеото, машината отлепя броени метри преди прага на пистата и прелита ниско над грунда, вдигайки облак прах. Както се е установило по-късно, при това излитане самолетът е ударил пилоните и разрушил пет от лампите на летищното осветление, което е могло да доведе до сериозен инцидент.

Злополучното излитане е станало рано сутринта в 5:30 ч. местно време, а самолетът с регистрация VQ-BKV е на най-голямата руска авиокомпания за вътрешни полети „S7“ в полет от Москва до Симферопол. Въпреки съприкосновението с летищното осветление на писта 32L, екипажът е продължил полета си, а след кацането в Симферопол по колесника на машината са били открити остатъци от стойките на лампите и три от гумите са били повредени.

Според първоначалните версии на разследващите, най-вероятно екипажът е объркал сметките при разчета за излитане и не е сметнал теглото на натовареното гориво, което е дало разлика от около 15 тона излетно тегло. На борда е имало 150 пътника и никой от тях не е пострадал.

Споделете в ...