Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing придоби 80% от Embraer

Днес, 5 юли 2018, Embraer и Boeing подписаха меморандум, в който обявиха дългоочакваното създаване на джоинт венчър между двете компании. Според този меморандум, Boeing ще притежава 80% от собствеността на компанията, а Embraer ще притежава останалите 20%.

Новата компания ще бъде ръководена от управленски екип, съставен от президент и главен изпълнителен директор, назначавани от бразилското правителство, но въпреки това Boeing ще има пълен контрол върху оперативното управление на новата фирма, предвид огромното си дялово участие.

Въпреки че се очакваше Boeing да придобият контрол единствено върху цивилното производство на Embraer, в меморандума се съобщава за план за създаването и на втора обща компания, свързана с военните проекти на Embraer. Съобщава се дори за съществуваща вече обща разработка на нов военно транспортен самолет с наименованието KC-390 – сигнатура, ползвана от Boeing и Щатските ВВС.

Както съобщихме по-рано, от 1 юли т.г. влезе в сила партньорството между Airbus и Bombardier и се считаше, че новината за съдружието между Boeing и Embraer няма да закъснее, но все пак не се очакваше участието на Boeing в новата компания да е толкова значително и да включи в плановете си дори военното производство на Embraer.

Известно е, че опитите на Boeing да придобие Embraer датираха отдавна, но срещаха сериозен отпор не само от бразилско правителство, но и от бразилската общественост. Работническата партия на Бразилия дори настояваше правителството да наложи вето върху подобна сделка, което очевидно не се случи.

Чрез новото съдружие се очаква Boeing да разшири гамата си от самолети с малък и среден размер, каквито са повечето модели на Embraer, а Embraer от своя страна ще използва комерсиалната мощ на Boeing за постигане на по-големи продажби.