Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Запознайте се: Airbus C Series!

Партньорството между Airbus и Bombardier влезе в сила от 1 юли 2018. Европейският авиационен производител Airbus вече притежава 50.01% от командитното дружество „Avions C Series“ (SCAS) в което участват още канадските компании Bombardier и Investissement Québec, съответно с 34% и 16%.

В плановете на новото дружество е влизането на самолетите Bombardier CS100 и CS300 в каталозите на Airbus и водещият европейски производител вече да предлага от свое име двете многообещаващи тяснофюзеражни (single-aisle) машини с капацитет между 120 и 140 пътника.

Заводът, в който ще се произвеждат самолетите, е до градчето Мирабел, в провинция Квебек, Канада. В него в момента са заети 2 200 човека, но се планира и построяването на нова монтажна линия за същите машини в Мобайл, Алабама, САЩ.

В момента се водят преговори за подобряване на търговските условия с производителя на двигателите и радиоелектронното оборудване на C Series – компанията UTC, която е собственик не само на Pratt & Whitney, но и на Rockwell Collins, чието електронно оборудване ползват машините.

В същото време, според Bloomberg, Boeing и бразилската Embraer също се готвят за подобна сделка, свързана с моделите Embraer E-Jet E2.