Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing представиха наистина революционна система в бойната авиация

В бойната авиация, а и не само в нея, отдавна вече съществува концепцията за безпилотни летателни апарати, способни да изпълняват задачи без участието на пилоти и без риска за техния живот.

Управлението (и особено от големи разстояния) на тези дронове обаче винаги е било проблем.

На 27 февруари 2019 в Мелбърн, Австралия, от департамента за военни разработки на Boeing представиха системата „Boeing Airpower Teaming System“, която обединява „най-доброто от двата свята“.

Системата се състои от група безпилотни дронове, които обаче летят като ескорт на пилотиран изтребител или друг апарат (бомбардировач, разузнавателен или товарен самолет).

По този начин, с помощта на мощна софтуерна система, носеща белезите на изкуствен интелект, само един пилот е в състояние да управлява на практика цяла ескадрила от безпилотни апарати, като обаче преценката за конкретната бойна ситуация и важните решения се взимат от човека на място, а не от софтуер или намиращ се на хиляди километри оператор.

Всеки един дрон, наречен „Loyal Wingman“, е дълъг 11.5 метра и има далечина на полета без зареждане от 3700 километра. Дроновете могат да летят както в напълно автономен режим, управлявани от наземен оператор, така и в група, координирано управлявани от общ софтуер под контрола на пилота на ескортирания самолет.

Очевидно е, че проектът е в доста напреднала фаза от разработката, тъй като от Boeing планират първи полети на тези дронове през 2020, тоест още догодина.

Споделете в ...