Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Boeing представиха наистина революционна система в бойната авиация


В бойната авиация, а и не само в нея, отдавна вече съществува концепцията за безпилотни летателни апарати, способни да изпълняват задачи без участието на пилоти и без риска за техния живот.

Управлението (и особено от големи разстояния) на тези дронове обаче винаги е било проблем.

На 27 февруари 2019 в Мелбърн, Австралия, от департамента за военни разработки на Boeing представиха системата „Boeing Airpower Teaming System“, която обединява „най-доброто от двата свята“.

Системата се състои от група безпилотни дронове, които обаче летят като ескорт на пилотиран изтребител или друг апарат (бомбардировач, разузнавателен или товарен самолет).

По този начин, с помощта на мощна софтуерна система, носеща белезите на изкуствен интелект, само един пилот е в състояние да управлява на практика цяла ескадрила от безпилотни апарати, като обаче преценката за конкретната бойна ситуация и важните решения се взимат от човека на място, а не от софтуер или намиращ се на хиляди километри оператор.

Всеки един дрон, наречен „Loyal Wingman“, е дълъг 11.5 метра и има далечина на полета без зареждане от 3700 километра. Дроновете могат да летят както в напълно автономен режим, управлявани от наземен оператор, така и в група, координирано управлявани от общ софтуер под контрола на пилота на ескортирания самолет.

Очевидно е, че проектът е в доста напреднала фаза от разработката, тъй като от Boeing планират първи полети на тези дронове през 2020, тоест още догодина.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Самолет на авиолиниите на Бангладеш кацна принудително след опит за отвличане

Товарен Boеing 767 се разби малко преди кацане, близо до Хюстън

Изтребителят F-21. Има ли такова „животно“?

Затвори