Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing и Embraer се договориха за джоинт венчър

Boeing ще имат 51 процента дял в нов джоинт венчър, заедно с бразилския авиационен производител Embraer, съобщиха Ройтерс.

До решението за създаване на обща фирма се стигна след дълги месеци на преговори, в които двете компании търсеха начин да конкурират съдружието между Airbus и Bombardier, свързано с производството на Bombardier CSeries.

Според бразилската преса, от Boeing са се съгласили с изискването на бразилското правителство американската компания да има не повече от 51% от дяловете, както и новата компания да няма връзка с проектите на Embraer, свързани с отбранителната промишленост.

Така, новото партньорство между Boeing и Embraer ще засяга единствено комерсиални проекти, а производствените мощности на Embraer, свързани с военните проекти на фирмата, са изключени от сделката.

Както е известно, плановете на Boeing бяха директно да придобият дялове в Embraer, но тези планове срещнаха яростното неодобрение на бразилското правителство, а бразилският президент Мишел Темер заяви, че “Добре дошли са всякакви партньорства, освен такива, които да дават контрола над Embraer на чужди компании.”