Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Китай планира да построи свой ядрен самолетоносач

В много медии вече се прокрадва информация за амбициозната програма на Китай за военна модернизация, важни части от която са както създаването на собствен stealth изтребител, така и изцяло китайски ядрен самолетоносач.

Потвърждение на това са неотдавна публикуваните планове на държавната корабостроителница China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), най-голямата корабостроителница в Китай, за развитие на военноморските сили на Китай до 2025, сред които са както построяването на ядрени подводници от последно поколение, така и изграждането на самолетоносач, задвижван с ядрена енергия.

Засега малко се знаеше за подобна програма. В момента Китай разполага с два самолетоносача, задвижвани по конвенционален път. Първият от тях беше закупен „втора ръка“ от Украйна през 1998, а вторият беше пуснат на вода през април миналата година. Той е изцяло проектиран и построен в Китай и ще влезе на въоръжение през 2020, след като бъде напълно оборудван и въоръжен.

Китайски медии цитираха експерти, според които Китай ще се нуждае от поне шест самолетоносача за да се превърне в световна морска сила. В момента САЩ разполагат с 10 самолетоносача на въоръжение, като в строеж са още два, а Русия към днешна дата разполага с един самолетоносач – известният „Адмирал Кузнецов“.

Като любопитен факт е добре да се спомене, че за разлика от конвенционално задвижваните самолетоносачи, чиято автономия (плаване без дозареждане с гориво) се простира до няколко дни, ядреният самолетоносач се нуждае от дозареждане с ядрено гориво веднъж на няколко десетилетия. В случая с американските самолетоносачи от клас Gerald R. Ford – веднъж на 25 години!