Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing бяха подложени на разобличаващо изслушване в Конгреса на САЩ

Усилията на Boeing да се справи с нашумелите напоследък организационни и производствени проблеми, свързани с безопасността, бяха посрещнати с остри критики в две изслушвания в Конгреса на САЩ на 17 април, като свидетели поставиха под съмнение скоростта на промяната, както и дали компанията изобщо се променя.

В изслушване на търговската комисия на Сената на САЩ относно наскоро завършения доклад по културата на безопасност на компанията, членът на групата Хавиер де Луис каза, че посланието на Boeing за безопасността, прието след два фатални инцидента с Boeing 737MAX-8 през 2018 и 2019, не намира отклик в работниците на първа линия.

„Те чуват, че безопасността е приоритет номер едно“, каза де Луис, аерокосмически инженер, чиято сестра беше една от 157-те загинали при втория инцидент със 737MAX-8 на Ethiopian Airlines. „Но това, което виждат, е че това е истина единствено ако етапите на производство се изпълняват в срок.“

„За мен е ясно, че ангажиментът за промяна, нивото на промяната и темпото на промяна в Boeing не са съизмерими със събитията, които създадоха необходимостта от цялата тази промяна“, каза той, имайки предвид споменатите катастрофи.

Доказателствата се простират отвъд стените на Boeing, заяви Шон Пручницки, професор в университета в Охайо и бивш пилот в авиокомпания.

„Изглежда няма никакви доказателства за подобни промени в който и да е от компонентите на културата на безопасност, тъй като поредица от тревожни събития продължават да се разгръщат“, допълни Пручницки по време на изслушването.

Изслушването беше предизвикано и от доклади на инженера по качеството на Boeing Сам Салехпур, който предостави доказателства за това, което според него са компрометиращи безопасността производствени практики, които Boeing използва при производството на моделите 777 и 787. Адвокатската кантора, представляваща Салехпур, изпрати писмо до FAA през януари, което цитира вътрешни документи на Boeing, които подкрепят неговите твърдения.

Салехпур също свидетелства в изслушването, повтаряйки основните си притеснения: процесите на сглобяване при Boeing – по-специално сглобяването на подвъзлите на фюзелажа и неправилното пробиване на някои отвори за крепежни елементи – въвежда дългосрочен риск за засегнатите структури.

Отговорът на Boeing включваше брифинг за медиите на 15 април с демонстрации на процесите на сглобяване на 787. Компанията отрече да се е отклонила от своите стандарти за сглобяване и твърди, че проблемите с качеството на продукцията, отбелязани през 2019-2020, вече са решени. Последиците от най-лошите сценарии, описани от Салехпур, като неправилно уплътнени луфтове или забравени при сглобяването инструменти и части, са били валидирани от компанията като непредставляващи риск за безопасността на полетите …

Споделете в ...