Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

B-21 Raider полетя за пръв път

Новият стратегически бомбардировач B-21 Raider направи първия си тестов полет в петък, 10 ноември 2023, приближавайки футуристичния боен самолет до статуса му на следващия стелт бомбардировач с ядрено оръжие на САЩ. Raider полетя в Палмдейл, Калифорния, където бе и разработен от Northrop Grumman.

Военновъздушните сили планират да построят цели 100 от тези бойни машини с концепцията на летящо крило, подобно на предшественика им B-2 Spirit, но ще включват усъвършенствани материали и задвижване. Предвижда се самолетът да се произвежда в безпилотен вариант.

„B-21 Raider е в летателни изпитания“, каза лаконично говорителят на военновъздушните сили Ан Стефанек.

Такива тестове са критична стъпка в кампанията за осигуряване на „оцеляващи, далекобойни, проникващи способности за възпиране на агресия и стратегически атаки срещу Съединените щати, техните съюзници и партньори“, допълни Стефанек.

Очаква се цената на новата машина да е около 750 милиона долара, доста по-малко от двата милиарда, които струваше неговият предшественик B-2 Spirit.

B-21 Raider е първият нов американски бомбардировач от повече от 30 години и почти всеки аспект от програмата е класифициран. Както Northrop Grumman, така и Военновъздушните сили се опитаха да защитят детайлите на програмата, за да попречат на Китай да получи достъп до технологията на оръжието и да създаде подобна версия, както направи с други модерни оръжейни системи на САЩ като съвместния ударен изтребител F-35.

При разкриването на бомбардировача през декември министърът на отбраната Лойд Остин каза, че обхватът на B-21 е несравним с никой друг бомбардировач. „Няма да е необходимо да бъде базиран в театъра на бойните действия, нито ще има нужда от логистична подкрепа“, каза секретарят.

От военновъздушните сили заявиха, че обозначението „B-21“ е избрано, защото самолетът е първият нов бомбардировач на 21-ви век, докато името „Raider“ (Нападател) е избрано, за да напомня за „Doolittle Raiders“, емблематична ескадрила от времето на Втората световна война, извършила нападението над Токио след японската атака над Пърл Харбър.

Самолетът вече е отлетял към близката военновъздушна база Едуардс, Калифорния, където ще протече цялата официална програма за тестови полети.