Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

ATR 72-600 падна в река близо до Тайпе

Тази сутрин, 4 февруари, малко след излитане, самолет ATR 72-600 на тайванските авиолинии TransAsia Airways, с 58 души на борда, се удари във виадукт близо до столицата Тайпе и падна в реката под него. Към момента жертвите да най-малко 20, а поне 24 все още се издирват.

Спасителни екипи бързо са се озовали на мястото на катастрофата и към момента са успели да спасят 15 човека, които са откарани в болница с тежки травми. Още поне 24 пътника обаче все още не са открити и се водят безследно изчезнали, като вероятността телата им просто да са били отнесени от реката е голяма.

Както се вижда от видеото, при удара на самолета във виадукта, крилото удря и минаващо такси, чийто шофьор също е бил тежко ранен и откаран в болница.

Засега не е известна причината за инцидента. Според метеорологичната сводка, към момента на катастрофата времето е било ясно и причината за катастрофата вероятно не е свързана с метеорологичните условия. От положението на машината във видеото може да се съди, че преди рязко да се накрени наляво, самолетът очевидно е в сривен режим – с надкритичен ъгъл на атака. Дали обаче този срив е причина за катастрофата или той е бил следствие от друг проблем, предстои да се изяснява.

ATR 72-600 е последната модификация на разпространените 72-местни турбовитлови самолети ATR 72, произвеждани от консорциум между Airbus и Alenia Aermacchi. Машината широко се използва за къси местни полети в почти всяка точна на земното кълбо.

Снимка: Ройтерс/Pichi Chuang