Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Йорданският крал Абдула Втори вероятно лично ще поведе въздушните удари на армията си против ИДИЛ

След като терористите от "Ислямска държава" разпространиха видео, в което изгарят жив пленения йордански пилот Моат Ал-Касасбех, Йорданският крал Абдула Втори, който по това време беше на официално посещение в САЩ, спешно се завърна в страната си и заяви пред членовете на Конгреса на Йордания: "Всеки кучи син, който стреля по мен, аз не само ще го убия, но ще убия и жена му, и децата му, и приятелите му, и ще срина проклетата му къща" … Изречението му в същност е цитат от екшън филм, с участиeто на Клинт Йстууд … след което кралят е добавил: "единственото, от което се страхувам, е да ми свършат горивото или мунициите".

Малко по-късно монархът заявил също така, че лично ще поведе въздушните удари на йорданските военновъздушни сили в териториите, окупирани от ИДИЛ. Според членовете на конгреса "Ще има отмъщение, което ИДИЛ не са виждали."

Нека припомним, че крал Абдула Втори, крал на Йордания и син на покойния крал Хюсеин, който по всички ислямски канони е 41-во поколение пряк наследник на Пророка Мохамед, е и добре обучен и опитен пилот на бойни хеликоптери.

Още през 1985-та тогавашният принц Абдула, постъпва в йорданските кралски военновъздушни сили, където се издига до чин полковник. Впоследствие се премества в специалните части, където му е присъдено звание генерал-майор.

Крал Абдула Втори е един от най-обичаните монарси и изключително добре приеман от военните не само в Йордания, но и в целия ислямски свят.

Днес Кралските военновъздушни сили на Йордания нанесоха първия си въздушен удар над Ислямска държава, след убийството йорданския пилот, а по-рано тази седмица Йордания екзекутира двама осъдени на смърт иракчани членове на ИДИЛ, един от които е бил дясна ръка на лидера на Ал-Кайда Абу Мусаб ас-Заркауи.