Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пилот на лекомоторен Cirrus SR-22 отвори спасителен парашут над открития океан поради свършило гориво

Миналата неделя, 25 януари, пилот на лек едномоторен самолет Cirrus SR-22 се свързва с бреговата охрана на САЩ със сигнал за помощ. Лекомоторният самолет е летял по маршрут от Калифорния до Хавайските острови, когато пилотът установил, че горивото няма да му е достатъчно за да стигне до дестинацията си.

От военновъздушната база Barbers Point, близо до Хонолулу, Хаваи, излитат спасители с HC-130 Hercules и хеликоптер MH-65 Dolphin на бреговата охрана за да помогнат на пилота. Кадрите от видеото са заснети от спасителния екип.

Както се очаквало, на 253 мили (около 400 км) североизточно от остров Мауи горивото на Цируса свършва и пилотът е принуден да отвори спасителната парашутна система на самолета.

През цялото време пилотът е бил във визуален и радио контакт със спасителните екипи, а след приводняването на машината от контролния център в Хонолулу се свързват с минаващия наблизо туристически кораб Виндъм (Veendam), който се отклонил от курса и взел на борда си бедстващия пилот.

Пилотът е напълно невредим, но за съжаление самолетът му по всяка вероятност завинаги ще остане на дъното на океана.

Още на следващия ден пилотът разпространи и видео "селфи" с доста впечатляващи кадри от приводняването си, което можете да видите по-долу.

По информация от generalaviationnews.com